Gratis verzending in de BeNeLux
Voor 15:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden
Gratis retourneren
leer-colour
prod2

Het functioneel gebruik van leer

Doordat het gebruik van leer binnen de VanLier collectie is terug geschroefd naar een functioneel niveau, vind je in ons assortiment anno 2022 minder artikelen met een leren zool. Natuurlijk of thermoplastisch rubber is namelijk een prima alternatief! Waar wel leer gebruikt wordt, gebruiken we alleen duurzaam gelooid leer en enkel op functionele plekken. We streven naar de reductie van het gebruik van chroom en andere metalen tijdens het leerlooiproces. Daarnaast is al ons leer afkomstig van leerlooierijen die aangesloten zijn bij de Leather Working Group (LWG). Deze groep streeft ernaar de leerverwerkende industrie te verbeteren door afstemming te creëren op milieuprioriteiten, zichtbaarheid te geven aan beste praktijken en voorgestelde richtlijnen te geven voor continue verbetering.


Leerlooierijen en looien

De schoenfabrikanten waar VanLier al jaren mee samen werkt bevinden zich in Portugal en India. De leerlooierijen die leer leveren aan VanLier liggen in Portugal, Italië, Spanje, Turkije, India en Argentinië. VanLier kiest alleen de beste kwaliteit leer en vereist dat de huiden een correcte behandeling van de dieren aantonen. Leerlooierijen zijn ofwel aangesloten bij de LWG, gecertificeerd door REACH (het systeem voor de registratie, evaluatie, vergunningverlening en beperking van chemische stoffen opgezet door het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), of zijn lid van de vereniging voor de lederverwerkende industrie van het desbetreffende land. VanLier inventariseert en beoordeelt de leerlooierijen die aan de schoenfabrikanten leveren en controleert of de directe toeleveranciers, alsmede alle agenten waar zij mee werken, de vereiste Europese sociale en milieunormen hanteren. VanLier zorgt er ook voor dat leerlooierijen het leer door onafhankelijke laboratoria, in verschillende stadia van het looien, testen of laten testen op giftige chemicaliën. Leden van het VanLier-leveranciersteam bezoeken fabrieken en leerlooierijen en houden fotografisch bewijsmateriaal bij van de processen in deze faciliteiten. Enkele praktische stappen die VanLier heeft gezet om het risico op het gebruik van giftige chemische stoffen te verminderen, is de toepassing van minder fel gekleurd leer in het productassortiment. Voor de productie van leer in felle kleuren is een grote hoeveelheid kleurstof evenals veel water nodig. Als de tinten dichter bij de natuurlijke kleur blijven, is er minder kleurstof en water nodig voor het looien. Zich bewust zijn van de herkomst van het leer, contact onderhouden met leerlooi-leveranciers, leerlooierijtesten op giftige stoffen, alsmede naleving van het EU-beleid op sociaal en milieugebied, het gebruik van minder intensieve kleurstoffen en het opslaan van schoenen onder optimale omstandigheden, zijn allemaal manieren waarop VanLier ervoor zorgt dat de producten voldoen aan de gezondheids-, veiligheids- en kwaliteitseisen die de consument verwacht.


Het VanLier-team draagt en test ook persoonlijk samples van elk model op comfort, kleurvastheid en eventuele defecten. Alleen wanneer het team volledig tevreden is over de producten, worden ze verstuurd naar de dealers en de winkels voor de verkoop. Als een productdefect wordt gevonden, zal VanLier ofwel het defect herstellen of de schoenen uit de ‘supply-chain’ terughalen.


Leerlooimethoden

1. Looien met Chroom III

Bij het looien met Chroom III-sulfaat (een mineraal) wordt een mengsel van chemicaliën, zuren en zouten gebruikt. Het merendeel van het leer wordt wereldwijd gelooid met behulp van deze methode, die ongeveer 24 uur duurt. Het leer wordt gedrenkt in een zuur- en zoutmengsel en vervolgens in het chroomsulfaatbad dat het leer blauw kleurt (de zogenaamde 'wet blue'). Daarna wordt de afwerkingskleur aangebracht om het gewenste effect te bereiken. Met dit type looien kan de kwaliteit, soepelheid, duurzaamheid en kleurconsistentie bij alle huiden worden gegarandeerd. Schoenen die zijn gemaakt van met chroom gelooid leer zijn duurzaam alsmede water- en hittebestendig. In door de EG gereguleerde leerlooierijen die VanLier gebruikt, wordt het water gezuiverd en gerecycled om te voorkomen dat chemicaliën in het milieu en de plaatselijke watersystemen terechtkomen.


Wat is chroom?

Bron: International Union of Leather Technologists and Chemists Societies (IULTCS)

‘Chromium and Leather research, balanced view of scientific facts’ paper (Onderzoek naar chroom en leer, evenwichtig beeld van de wetenschappelijke feiten), geschreven door Dr. Dietrich Tegtmeyer en Dr. Martin Kleban


Chrome III

Chroom is een natuurlijk voorkomend mineraalelement en 'Chrome III' is de trivalente vorm die belangrijk is voor menselijke voeding en komt in lage concentraties voor in hout en de bodem. Chroom wordt gebruikt in veel verschillende toepassingen en processen. Slechts 5% van het chroom in de wereld wordt gebruikt in de leerindustrie en binnen dit brede aanbod van producten, ook voor schoenen. Chroom III is een sulfaat van chroom, dat is goedgekeurd voor gebruik bij het looien van leer voor consumentengoederen. Indien chroom wordt gebruikt volgens de Europese richtlijnen, is leer dat ermee is gemaakt, goedgekeurd voor gebruik in de kleding, schoenen en accessoire industrie. De leerlooierijen die worden gecontroleerd door VanLier, moeten de gereguleerde processen met goedgekeurde componenten volgen en gedurende het proces leerfragmenten, die afkomstig zijn van het leer, professioneel laten testen op schadelijke vormen van chroom en andere giftige chemicaliën. De producten van VanLier worden gehanteerd en opgeslagen in overeenstemming met alle vereiste gezondheids- en veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat ze in optimale conditie de consument bereiken. Om zelfs de geringste schadelijke gevolgen uit te sluiten, wordt het aanbevolen om leren producten geen lange periode in direct zonlicht te laten liggen of bloot te stellen aan vuur. Als leerproducten goed worden verzorgd, volgens de aanbevolen stappen, kunt u er lang van genieten!


2. Plantaardig looien

Plantaardig looien wordt meestal gedaan door geschoolde arbeidskrachten met behulp van traditionele leerlooimethoden in combinatie met moderne technologie en duurt ongeveer 100 dagen. Bij dit type looien wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals boomschors, waardoor de schoenen een natuurlijke kleur krijgen. Plantaardig gelooid leer wordt beschouwd als volledig biologisch afbreekbaar. Plantaardig looien wordt beschouwd als milieuvriendelijker. Het proces vereist echter wel meer water en natuurlijke ingrediënten, zoals boomschors. VanLier gebruikt dit type leer voor het 'stressed look'-assortiment. Alle natuurlijke vouwen en kleurverschillen zijn zichtbaar na het looien, waardoor het product zijn kenmerkende uiterlijk krijgt. Schoenen die zijn gemaakt van dergelijk leer vergen meer zorg, zijn minder soepel en kunnen krimpen en scheuren bij blootstelling aan warmte. De kleurvariatie is beperkt en het product kan vlekken als het nat is. VanLier heeft beide soorten leer gebruikt voor complete schoenen of onderdelen van schoenen, afhankelijk van de collectie. Leren zolen zijn bijna altijd gemaakt van plantaardig gelooid leer.


Leather working group

Leather Working Group (LWG) is een wereldwijde gemeenschap met meerdere belanghebbenden die zich inzet voor een duurzame toekomst met verantwoord leer. LWG is een non-profitorganisatie die best practices en positieve sociale en ecologische veranderingen stimuleert voor een verantwoorde leerproductie.


Het beoordeelt de milieuprestaties en naleving van leerproductiefaciliteiten (ook bekend als leerlooierijen). Deze norm wordt gebruikt om leerfabrikanten te beoordelen op de volgende aspecten:

· Water- en energiegebruik

· Beheer van vast afval en afvalwater

· Lucht- en geluidsemissies

· Traceerbaarheid

· Gezondheid & Veiligheid

· Chemisch beheer

· Beperkte stoffen, naleving en chroom VI (CrVI) beheer


Meer over de Leather Working Group kan hier worden gevonden.

Onze partners zijn aangesloten bij de LWG of hun toetreding is bijna afgerond.

Cookie-instellingen
U kunt hieronder je cookie-instellingen kiezen en accepteren: